Lean

Lean på Akaciegården, her er vi i front

Her på Akaciegården er vi helt i front, når det handler om at skabe effektive arbejdsgange, og dermed mere tid til beboerne, og det er vi stolte af.

I de seneste fire år har vi arbejdet med fokus på at skabe mere værdi for de samme ressourcer eller ved at bruge færre ressourcer. Vi har gjort det med afsæt i Lean, i en variant der er særligt tilpasset plejecentre.

Grundidéen i Lean går ud på, at vi gennemgår og analyserer vores arbejdsgange, med øje for hvad det er der reelt skaber værdi. Med afsæt i denne viden indretter vi arbejdsgangene, så de så vidt muligt kun leverer værdi.
Det har været overraskende så meget vi har kunnet undvære og det har og er spændende at lære, at se på sig selv med nye øjne. Med Lean udfordrer vi det ”vi er vant til” og vi har fået en ny ramme at undre os i. Vi stiller spørgsmål til ting, som vi før tog for givet, og hele tiden arbejder vi med at forbedre løsningerne. Det betyder, at vi har kunnet stramme op. At vi har fundet på nye løsninger og måder at indrette os på, og at vi derved er blevet mere effektive.

Den større effektivitet har betydet, at der nu er mere tid til beboerne. Det har og er vores mål i vores arbejde med Lean. Den mere tid til beboerne har skabt glæde og tilfredshed, både hos os og dem samtidig med, at vi er blevet et forbillede for andre plejehjem. Derfor har vi her på Akaciegården ofte besøg fra andre arbejdspladser, der gerne vil se vores anderledes løsninger og opleve hvordan vi helt praktisk arbejder med Lean.

Ros fra borgmesteren

Borgmester Jørgen Glenthøj er glad for erfaringerne:

”I det offentlige har vi en forpligtelse til at finde de bedst mulige løsninger. Vores arbejde finansieres med skattekroner, og dem skal vi passe på – især i disse trange tider. Derfor handler det om at arbejde på en måde, hvor vi får mest mulig kvalitet for pengene. I den sammenhæng kan LEAN være et utroligt nyttigt værktøj. Det har Akaciegården bevist,” siger Jørgen Glenthøj.

Det står Lean forn hos os

Når man arbejder med Lean tilpasset plejecentre, står de fire bogstaver i Lean for:

L: Livskvalitet
E: Effekt
A: Ansvar
N: Nærvær
Her hos os på Akaciegården betyder det tilsammen ”mere tid til hjemlighed”.

Respekt fra sundheds- og Omsorgsudvalget

”LEAN er udviklet som et værktøj til typiske produktionsvirksomheder, og det er et plejehjem jo langt fra. Men Akaciegården har benyttet og integreret metoden på en konstruktiv og iderig måde, der giver mening i deres verden. Det er dygtigt og kompetent arbejde, som vi i Kommunalbestyrelsen skal sikre bliver bredt ud til andre steder i kommunen,” siger Flemming Brank, Frederiksberg kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg.